Počítačové editory textu, mezi ně patří hlavně Word či OpenOffice, se těší velké oblíbenosti mezi uživateli hlavně díky své jednoduchosti, velkému uživatelskému rozhraní a množství funkcí, díky nimž vypadá hotový dokument mnohem lépe. Pro obsáhlejší práci do školy či práce, nebo dokonce pro encyklopedii je obsah velmi podstatnou a nedílnou součástí vhodné úpravy, která je pro čtenáře zásadní. Výsledek musí být přehledný a zaujmout už na první pohled očima.
Klíčem k sestavení vhodného obsahu je správné promyšlení struktury celého článku, z jehož úpravy se dá obsah jednoduše vytvořit a přidat k němu různé grafické úpravy, styl, velikost a barvu písma, proto se doporučuje si dávat záležet samozřejmě na celé práci, ale především na nadpisech nebo názvech kapitol, ty se totiž odrazí v konečné verzi obsahu a jsou velmi důležité pro snadnější orientaci.
Pokud nadpis nebo první slova čtenáře neosloví, těžko bude dobrovolně pokračovat ve čtení, sice ho nemusí četba daného útvaru bavit, ale přečte si to z důvodu potřebnosti nebo zajímavosti. Čtivý nadpis, popisek nebo úvodník dokáže přimět lidi k přečtení, aniž by k danému tématu nebo události měli nějaký vztah, tohle nám dělá naše povědomí a dá se říci, že právě takhle zaujmout je někdy i umění.
Pro nejlepší orientaci i pro úplné lajky slouží podrobný obsah, potřebná informace se hledá mnohem snáze, když máte obsah obsáhlejší, pokud se hledá pouze podle klíčových slov, slouží k tomuto rejstřík. Skvěle poslouží promyšlení kapitol a podkapitol, případně nadpisů a podnadpisů, pozná se, co pod co a k čemu spadá a jaké informace patří k nadřazenému celku. Obsah se nemusí vytvářet pouze chronologicky podle stránek, ale také podle funkčnosti a přehlednosti, například i časopisy o vaření používají hned na prvních stránkách řazení podle typu jídel – předkrmy, dezerty, hlavní jídla a tak dále.
Díky moderní technologii si usnadňujeme život a šetříme čas také při vytváření obsahu. Velké množství knižních děl a například bakalářských prací a jejich dostupnost se hodí také pro pochycení tipů, jak správně své dílo a práci upravit.