Kultura. Jedno slovo, které znamená tolik věcí. Zahrnuje divadlo, kino, gastronomii, ale také památky, tradice, zvyky, zkrátka všechno, co dělá stát státem. V poslední době ale bohužel kultura jako celek dostává dost na frak. Vše se neustále zavírá, a člověk už toho kulturního vyžití moc nemá. I tak ale můžeme doufat v lepší zítřky, a můžeme se těšit na to, až zase budeme moci jít do kina, navštívit výstavu, nebo se zúčastnit nějaké společenské akce. Jak se zabavit i v této době, kdy bez očkování nesmíte v podstatě nikam? Pod kulturu by se dala podřadit i výpomoc online světa a televize, kterou teď vítáme víc než jindy. Každá země má svou tradiční kuchyni, která se stejně jako všechno ostatní vyvíjí. Prvky moderní gastronomie můžete najít i v naší kuchyni. Posledních pár let zažívají velký boom televizní pořady o vaření.
Asi jen málokdo nezná dnes již legendární Prostřeno, kde běžní lidé vaří cizím lidem svoje oblíbené pokrmy, a společně zápolí o finanční výhru. Pokud nevíte, co s volným časem, a pokud vám nevadí, že se k vám na jeden den nastěhuje televizní štáb, abyste před kamerou uvařili soutěžní menu, směle do toho.
Jedním z divácky nejúspěšnějších kuchařských pořadů je Masterchef, což je velmi výrazný protipól standardního Prostřena. Hlásí se sem velké množství lidí, kteří musí pod pořádným tlakem a před kamerami obstát ve všem, co jim porotci připraví. Musí precizně poznávat a připravovat suroviny, vařit prvotřídní jídla, zkrátka vydat ze sebe maximum. Vítěz si letos odnesl milion korun, stáž v prestižní restauraci a velkou popularitu mezi diváky.
Skvělou sondou do prostředí gastronomie v České republice byl pořad známého kuchaře Pohlreicha. Kdo by neznal jeho pořad “Ano, šéfe!”, kde se snažil před televizními kamerami pozvednout úroveň restaurací, které si ho pozvaly, aby jim pomohl zvednout svůj podnik ze dna?
Všechny tyto typy pořadů mají jedno společné – můžete se v nich mnohé naučit. Ať už nové recepty, prostírání tabule či přípravu surovin, nebo si můžete zapamatovat, do kterého podniku není moc radno chodit. Jídlo spojuje lidi odnepaměti, vzdělejte se, přiučte se a možná se někdy i vám podaří trošku pozvednout úroveň gastronomie v českých luzích a hájích.